|
2024-01-07 21:54:12, vasárnap
|
|
|
A párolt kelbimbó sok módon szolgálja az egészségünket - diós-mézes párolt kelbimbósaláta-recepttel
A kelbimbó a keresztesvirágú zöldségek táborát színesíti csakúgy, mint a brokkoli, a kelkáposzta, a karfiol és a káposzta. Rengeteg előnnyel bír az egészségünkre nézve. Az egyik az, hogy antioxidánsokban bővelkedik, amelyek megvédik a sejteket a rákos betegségektől és a szívbetegségektől. C-vitamint is tartalmaz, amely szintén antioxidánsként működik. A C-vitamin segít a szövetek javításában és növekedésében. Elengedhetetlen a csontok, a fogak, a bőr és a porc növekedéséhez.
A kelbimbó gyulladáscsökkentő ereje a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek és a rákos betegségek csökkent kockázatához kapcsolódik. Ez azért van, mert fitonutrienseket, olyan növényi vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és a rák kockázatát. Gyulladáscsökkentő vegyületei megvédik a sejteket a DNS-károsodástól is. Egy tanulmány leírta, hogy azoknál az embereknél mutattak ki kevesebb gyulladást a vérükben és a vizeletükben, akik rendszeresen fogyasztottak keresztesvirágú zöldségeket.
A kelbimbó az antioxidáns erejét nemcsak a rák és a szívbetegségek, hanem a cukorbetegség elleni védelemre is használja. Egy tanulmány szerint ugyanis a keresztesvirágú zöldségek fokozott bevitele jelentősen csökkentheti a cukorbetegség kockázatait.
Rostokat is tartalmaz, ami megint csak segít szabályozni a vércukorszintet, támogatja az emésztőrendszer egészségét és táplálja a hasznos bélbaktériumokat, amelyek hozzájárulnak a pozitív hangulathoz, a megfelelő immunválaszhoz, az immunitáshoz és a gyulladáscsökkentéshez.
K-vitaminban is bővelkedik a kelbimbó. A vérrögképződés megelőzése mellett a K-vitamin szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában, és segít megelőzni a csontvesztést is.
A kelbimbó hasznos forrása a karotinoidoknak is, amelyek A-vitaminná alakulnak a szervezetben, ilyen például a béta-karotin. A karotinoidok jót tesznek a szem egészségének, mégpedig a kék fény által okozott szemkárosodás megelőzésével.
Mivel tele van C-vitaminnal, így hozzájárul a bőrben képződő kollagén termeléséhez. A kollagén ragyogóvá és feszessé varázsolja a bőrt.
A kelbimbó alfa-linolénsavban is bővelkedik, amelyet ALA-nak is szoktak nevezni. Az omega-3 zsírsavaknak is gazdag tárháza, amelyek javítják a koleszterinszintet, csökkentik a vérnyomást és megakadályozzák a szívbetegség kialakulását.
A kelbimbóból remek salátát is készíthetünk, mutatjuk is a receptet.
Diós-mézes párolt kelbimbósaláta hozzávalói:
500 gramm kelbimbó,
2 fej mogyoróhagyma,
1 maréknyi pirított dió,
1 evőkanál mustár,
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál méz.
Elkészítése:
Pároljuk meg a kelbimbót enyhén sós vízben, majd várjuk meg amíg kihűl, negyedeljük fel és tegyük egy salátástálba. Vágjuk apróra a mogyoróhagymát és adjuk a kelbimbóhoz. Keverjük össze a mézet, a mustárt és a citromlevet, és adjuk a salátához. Pirítsuk meg a diót, és szórjuk a saláta tetejére.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: antioxidánsokban, fitonutrienseket, bélbaktériumokat, vércukorszintet, emésztőrendszer, keresztesvirágú, megakadályozzák, antioxidánsként, elengedhetetlen, karotinoidoknak, kelbimbósaláta, szívbetegségek, fenntartásában, immunválaszhoz, mogyoróhagymát, vérrögképződés, csontvesztést, betegségektől, növekedésében, növekedéséhez, fogyasztottak, megelőzésével, linolénsavban, cukorbetegség, szemkárosodás, mogyoróhagyma, hozzájárulnak, egészségünket, egészségünkre, rendszeresen, immunitáshoz, kialakulását, egészségének, szívbetegség, salátástálba, kockázatához, párolt kelbimbó, keresztesvirágú zöldségek, egészségünkre nézve, rákos betegségektől, szövetek javításában, porc növekedéséhez, krónikus betegségek, rákos betegségek, tanulmány leírta, embereknél mutattak, antioxidáns erejét, cukorbetegség elleni, tanulmány szerint, cukorbetegség kockázatait, emésztőrendszer egészségét, hasznos bélbaktériumokat,
|
|
|
|
párolt kelbimbó, keresztesvirágú zöldségek, egészségünkre nézve, rákos betegségektől, szövetek javításában, porc növekedéséhez, krónikus betegségek, rákos betegségek, tanulmány leírta, embereknél mutattak, antioxidáns erejét, cukorbetegség elleni, tanulmány szerint, cukorbetegség kockázatait, emésztőrendszer egészségét, hasznos bélbaktériumokat, pozitív hangulathoz, megfelelő immunválaszhoz, vérrögképződés megelőzése, csontok egészségének, kelbimbó hasznos, szem egészségének, bőrben képződő, kollagén ragyogóvá, omega-3 zsírsavaknak, szívbetegség kialakulását, kelbimbóból remek, kelbimbót enyhén, saláta tetejére, antioxidánsokban, fitonutrienseket, bélbaktériumokat, vércukorszintet, emésztőrendszer, keresztesvirágú, megakadályozzák, antioxidánsként, elengedhetetlen, karotinoidoknak, kelbimbósaláta, szívbetegségek, fenntartásában, immunválaszhoz, mogyoróhagymát, vérrögképződés, csontvesztést, betegségektől, növekedésében, növekedéséhez, fogyasztottak, megelőzésével, linolénsavban, cukorbetegség, szemkárosodás, mogyoróhagyma, hozzájárulnak, egészségünket, egészségünkre, rendszeresen, immunitáshoz, kialakulását, egészségének, szívbetegség, salátástálba, kockázatához, vegyületeket, termeléséhez, zsírsavaknak, károsodástól, vizeletükben, karotinoidok, csökkentheti, készíthetünk, szervezetben, javításában, kapcsolódik, citromlevet, negyedeljük, hangulathoz, kelkáposzta, szabályozni, antioxidáns, elkészítése, kockázatait, zöldségeket, kelbimbóhoz, kelbimbóból, vegyületei, hozzájárul, megelőzése, betegségek, bővelkedik, egészségét, varázsolja, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4963
- e Hét: 29854
- e Hónap: 61340
- e Év: 266041
|
|
|